Medisch coachen

Medisch coachen

Ja, dat klinkt heftig. Nu ben jij het, die hulp zoekt, op medisch vlak, omdat er iets in/met je lichaam is gebeurt, dat echt om aandacht vraagt.

Normaal zijn hier artsen voor. Die zijn ook perfect om jou op fysiek gebied te begeleiden. Echter ik heb een groot geloof in een holistische aanpak. Je fysieke tekortkomingen zijn maar een deel van de puzzel. Als je op zoek bent naar algehele balans, is het van belang ook te kijken naar je sociaal/emotioneel/geestelijke welzijn.

Medisch coachen

Wat is medisch coachen? Ik ben geen medicus, daar zijn artsen voor met hun specialisme. Ik geef ook geen medische adviezen, daar hou ik mij verre van.

Sinds december 2016 heb ik mijn opleiding “Medical Coachen” afgerond bij het Medical Coach Institute wat ICF gecertificeerd is.

Waar ik voor opgeleid ben is om mensen in een ziekteproces of met een chronische aandoening te ondersteunen in hun proces, ze in hun kracht te zetten en te laten realiseren dat ze een ziekte hebben, maar die ziekte niet “zijn”. Medisch coachen helpt mensen om inzichten te krijgen over hun ziekte en actie te nemen om hun eigen (belemmerende) structuren te doorbreken en nieuwe structuren te creëren. Zo kun je grip houden op hoe je zelf je ziekte ervaart en welk pad je wilt lopen. Zo heb ik ook bij mezelf mogen ontdekken in wat voor vastgeroeste “overtuigingen” ik vast zat, tijdens mijn behandelingen met borstkanker. Uiteindelijk heb ik mijn gevreesde ziekte, kunnen omzetten naar mijn kracht. Ik realiseerde me , dat ik blokkades had, gevoed door mijn mindset, waardoor ik niet in balans was. Ik heb mogen ontdekken dat een ziekte heel veel meer is dan medicijnen/behandelingen voor je lichaam. Ik heb mezelf 180graden aangepakt, wat ik at, hoe ik sliep, wat voor beweging ik deed, wie ik sociaal zag, welke keuzes ik maakte, waar ik energie van kreeg, hoe ik mijn grenzen durfde te zetten, waar ik stress van kreeg….

We zijn een holistisch organisme, deel van een geheel. Het is heel leerzaam het volle spectrum aan te durven pakken.

Ik wens het jou ook toe.

Ik hoop dat je met mij contact opneemt om een (vrijblijvende) afspraak te maken, en te kijken wat ik eventueel voor je kan betekenen.

Ja, dit wil ik!
Groundation - Ocean

Wie
Een ‘medische crisis’ klinkt zwaar. Dat kan het in sommige gevallen ook zijn: als je te horen hebt gekregen dat je ernstig ziek bent staat je leven op zijn kop en een chronische ziekte kan ook als een alom aanwezige schaduw in je leven staan. Maar iemand die een aantal behandelingen bij de tandarts staat te wachten en daar enorm tegenop ziet kan dat ook als een medische crisis ervaren. Of mensen die een tandje ouder worden, en opeens te kampen hebben met allerlei lichamelijke gebreken. Eveneens mensen die ziek zijn geweest en zichzelf in hun eigen wachtkamer hebben gezet kunnen een crisis hebben. En datzelfde geldt (zeker net zo heftig) voor mantelzorgers: een ziekte/overlijden van een partner, ouder of kind kan enorm ingrijpend zijn.

Sessie
Eén coachingsessie is één tot anderhalf uur en een coachtraject kan variëren van één tot meerdere sessies. Sommige clienten heb ik een jaar begeleid.
Frequentie is afhankelijk van de noodzaak, bij het merendeel éénmaal per 2 weken.

Tenslotte
Nog een paar praktische punten:

  • Medisch coachen is geschikt voor mensen vanaf 18 jaar.
  • De gesprekken zijn vanzelfsprekend strikt vertrouwelijk.
  • Cliënten met psyche problemen of depressiviteit behandel ik niet, hier ligt niet mijn expertise.
  • Ik doe ook coaching sessies ook via zoom & Skype. Het heeft niet altijd mijn voorkeur, maar wel erg handig voor mensen op afstand, of met Covid-19!